Logo-500px-white-nobg

Kdy používat ND a PL filtry

Skvělý pomocník při tvorbě videa ale vhodný i pro kreativní foto. To jsou ND (Neutral denstity), PL (Polarised) a UV filtry. Rád bych popsal tyto tři druhy, které znám a používám.

K čemu filtr?

Pro video na úpravu expozice, kdy se snažíte držet pravidla závěrky (180 stupňů) a po „správném“ nastavení Vám zůstane přeexponovaný obraz, případně chcete „dohnat“ pravidlo závěrky. Od toho je tady ND/PL filtr, který snižuje propustnost světla.

Pro fotografie je filtr skvělý pokud chceme docílit dlouhé doby expozice a „rozmazat“ pohyb, například vodu. 

Pro filmové efekty, kdy chcete chránit objektiv (štěrk, voda, sníh a jiné) se může hodit UV filtr, který dříve sloužil k regulaci ultrafialového světla – tato ochranu u digitálních fotoaparátů již postrádá smysl, většinou je ochrana přímo na senzoru.

Rozdíl mezi ND a PL

Polarizační filtr Vám přidá saturaci i kontrast a blokuje určité části světla – tím dokáže snížit odrazy od vody, sněhu či skla. Pomáhá Vám vytvořit HDR efekt.

Neutrální filtr blokuje veškeré světlo a nemění barvy (saturaci či kontrast).

Filtry pro drony

Díky rozšířenosti dronů již není problém sehnat ND a PL filtry na kameru svého dronu. Dejte si však pozor aby filtr nepřetěžoval gimbal. Proto zvolte osvědčeného výrobce, například PolarPro či Pgytech.

Filtr se buď šroubuje na kameru nebo zachycuje na gimbal.

Jak vybrat filtr

Jak jsem zmínil u filtrů pro drony si ověřte výrobce a raději si připlaťte. Pokud fotíte pravděpodobně filtr nevyužijete 🙂

U filtrů pro klasické fotoaparáty vždy mrkněte na YouTube, protože u levnější filtrů můžete mít nepěkné barevné odlesky či vinětaci.

Tipy

Pořiďte si na dron sluneční clonu, ulehčí Vám post produkci a zbaví Vás paprsků či pruhů na pořízeném záznamu.

Pořiďte si variabilní ND/PL filter, umožní Vám měnit hodnotu filtru pomocí otočného kolečka. Ušetříte mnoho času při výměně a taky peněz. 

Jako další tip bych chtěl zmínit pořízení redukčních kroužků. Kupte si filtr na Váš objektiv s největším průměrem a směrem dolů aplikujte filtr pomocí redukčních kroužků.

Kdy a jaký filtr:

Jakub Bittner

iN Momento

Na blogu sepisuji svou cestu tvůrce a podnikatele. Tvořím svůj osobní archív tipů a poznatků, který je srozumitelný a přehledný. Zaměřuji se především na video ale neodolám ani fotografii. Jsem také pilotem dronů, kteří jsou mou vášní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru